Zwiększenie odporności organizmu ma bardzo istotny wpływ na walkę z koronawirusem, a wręcz to nasza najlepsza broń przed nim. Szczególnie duże znaczenie odporność ma właśnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, bowiem chroni nas również przed grypą i przeziębieniem. Należy jednak pamiętać, że pracujemy na nią przez cały rok i składa się na nią wiele czynników takich jak tryb życia, odpowiednia ilość snu i oczywiście zbilansowana dieta.
Oczywiście z naszej strony cały czas oferujemy Wam pomoc w postaci terapii odpornościowej aparaturą Bicom Optima, jednak warto dodatkowo zadbać o wsparcie naszego organizmu.
Witamina D – ważny element wspierania odporności
Dzisiaj chcielibyśmy się skupić na jednym z elementów diety – witaminie D. Wpływa ona na cały organizm, zatem na stan naszej odporności także. Co ważne, poruszamy ten temat, bowiem dotychczasowe badania uczonych belgijskich i brytyjskich pokazały, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia COVID-19. Co prawda jej odpowiednia ilość nie uchroni nas przed chorobą, jednak może złagodzić jej przebieg a nawet zapobiec śmierci.
Nie da się ukryć, że jesienią i zimą nasz organizm dostaje mniej promieni słonecznych, a zapasy witaminy D zgromadzone latem utrzymują się zaledwie 2-3 miesiące. Położenie geograficzne Polski również ma wpływ na to, że większość Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy.
Zatem w czym szukać witaminy D?
Cennym źródłem tego pierwiastka są mięsa ryb m.in. takich jak dorsz, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, węgorz, a także tran, masło, wątroba, sery żółte czy żółtka jaj. Niestety trudno jest przyswoić z pożywienia pełną dobową dawkę, dlatego też w końcówce roku warto dodatkowo przyjmować witaminę D3 w postaci suplementów. To w zasadzie jedyna rekomendowana suplementacja zalecana w naszym państwie.
Warto także korzystać z każdej nadarzającej się okazji spaceru i łapania choć odrobiny promieni słonecznych.
Jak sprawić by witamina D lepiej się wchłaniała?
Przyjmując ją, dobrze jest zestawiać ją z wartościowymi olejami czy masłem. Wynika do z faktu przynależności do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, więc jej wchłanianie zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu.
Oczywiście najbardziej wartościowa jest dla nas witamina D3, którą w naturalny sposób wytwarza nasza skóra. Warto jednak czasami wesprzeć nas organizm, do czego mamy nadzieję, że choć trochę Was niniejszym wpisem zachęciliśmy ❤️
Nasz gabinet na szczęście cały czas funkcjonuje normalnie, zatem zapraszamy Was serdecznie 6 dni w tygodniu ?
Dużo zdrówka i do zobaczenia! ❤️