Kandydoza to infekcja grzybicza wywołana przez drożdżaki Candida, które żyją w ciałach ludzi i zwierząt.
Żyją w organizmie wraz z innymi rodzajami bakterii, nie powodując żadnych szkód, bowiem dobre bakterie zwykle hamują ich wzrost. Może jednak ona szybko się rozmnażać, jeśli w naszym ciele stanie się zbyt ciepło i wilgotno. Wówczas gdy drożdżaków jest zbyt wiele lub rosną na obszarze, który nie jest zdrowy, może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak infekcje.
Skąd się bierze Candida?
Organiczne źródło węgla to podstawa egzystencji wszystkich grzybów, bowiem nie są one w stanie wytworzyć węglowodanów z dwutlenku węgla i wody. Najważniejszym i najłatwiej dostępnym źródłem węgla organicznego są wszystkie cukry proste takie jak: słodowy, owocowy, buraczany, trzcinowy, winogronowy itd.
Oznacza to, że im więcej cukru mają do dyspozycji, tym lepiej będą rosły. W ciągu dosłownie jednej nocy potrafią zwielokrotnić swą liczbę. Decydującym czynnikiem jest spożycie węglowodanów, które znajdują się we wszelkiego rodzaju słodyczach: owocach, czekoladach, ciastkach, cukierkach, miodzie, żelkach, słodzonych napojach, dżemach itp.
Kogo najczęściej atakuje Candida?
Zakażenie występuje częściej u ludzi z osłabionym układem odpornościowym oraz u osób, które:
– są na antybiotykach
– mają cukrzycę i pompę insulinową
– mają AIDS
Jakie są objawy kandydozy?
Kandydoza ma wiele objawów, dlatego bardzo trudno ją zdiagnozować, a jej symptomy niejednokrotnie mylone są z innymi schorzeniami. Najczęstsze to:
– zespół przewlekłego zmęczenia,
– zapalenie spojówek,
– zapalenie zatok,
– zapalenie narządów płciowych,
– cienie pod oczami,
– wzdęcia,
– wysypki skórne,
– biały nalot na języku,
– trudności z koncentracją,
– nudności,
– depresja,
– bóle brzucha,
– niepohamowany apetyt na słodycze,
– problemy z trawieniem ,
– katar sienny.
W przypadku alergii jest to również bardzo ważny czynnik, który należy wziąć pod uwagę, zwłaszcza we wszystkich ciężkich postaciach alergii przewlekłych i w AZS. Grzyb odgrywa ważną rolę w pojawieniu się objawów i przebiegu choroby także w przewlekłych nieżytach jelit, takich jak wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (olitis ulcerosa) czy chorobie Leśniewskiego-Crohna.
Jak zapobiegać kandydozie?
Warto przede wszystkim zadbać o swoją odporność, zatem wskazane jest zachowanie odpowiedniej ilość snu (minimum te 7-8 godzin) oraz ograniczenie stresu. Bardzo ważna jest pełnowartościowa, przeciwzapalna dieta.
Należy zatem ograniczyć lub całkowicie wyeliminować cukry proste oraz alkohol. W swoim jadłospisie warto również dodać więcej cebuli czosnku.
Kiszonki bywają kwestią sporną. Osoby zdrowe osoby powinny jeść surowe kiszonki w celu namnożenia dobrej flory bakteryjnej. Jednak chorzy na przerost drożdży w jelitach muszą unikać wszystkiego
co fermentowane, bowiem podczas procesu silnej fermentacji obok flory probiotycznej namnaża się także mnóstwo candidy. Można to jednak obejść poprzez gotowanie takich produktów w celu zniwelowania poziomu tego grzyba.
Wiele osób poleca także ocet jabłkowy, ale tu kluczowe jest odpowiednie rozcieńczenie go ciepłą wodą i zachowanie odpowiednich proporcji – 1-2 łyżki octu na szklankę przegotowanej wody.
Dodatkowo dobrze jest zażywać codziennie probiotyk, bowiem bakterie kwasu mlekowego stoją na straży odporności oraz chronią przed szczepami patogennymi.
Do swojej diety warto także dodać zioła przeciwgrzybicze: goździki, piołun, wilkakorę, imbir, kurkumę, czarnuszkę, olejek z oregano, korę La Pacho czy orzech czarny.
Biorezonans w walce z Candidą
Biorezonans jest skutecznym i bezinwazyjnym sposobem na pozbycie się tego kłopotliwego grzyba.
Wykorzystuje fale elektromagnetyczne do dokonywania zlokalizowanych zmian w komórkach, co oznacza, że można go wykorzystać do manipulowania komórkami Candida i poprawy ich funkcji, aby nie mogły powodować infekcji.
U niektórych Pacjentów już 3 terapie okazują się efektywne. Jednak ważne jest stosowanie określonej ścisłej diety.
Terapie powinny odbywać się raz w tygodniu, a zabieg trwa od 30 minut do 1 godziny. Istotne jest, aby przez cały dzień po terapii pić wodę i nie stosować używek.
Warto także pomyśleć profilaktycznie o terapii odpornościowej, o której więcej pisaliśmy TUTAJ.